Forestill deg å ikke kunne lese eller skrive og at all den kunnskapen du innehar kommer fra personer i din nærmeste krets.

Uten riktige forutsetninger er sjansen liten for at du noen gang vil få en utdannelse. Dette er den brutale virkelighet for mange barn i Kambodsja.

Vi er derfor svært takknemlige for at vi gjennom veldedighetsorganisasjonen Redd Barna startet vår skoleprosjekt i Koh Rong i Kambodsja 2013 for å gi disse barna et bedre tilbud og en bedre hverdag og at vi fortsatt 10 år etterpå støtter elevene på skolen.

FAKTA OM KAMBODSJA

Becks_world_logo.png
14716114_1283708091682011_5693627032747030134_n.jpg

HVORFOR KAMBODSJA?

Gjennom mange år har vår familie hjulpet barn og mennesker rundt om i verden til en bedre hverdag, gjennom SOS Barnebyer, Kirkens Bymisjon og andre organisasjoner.

For 12 år siden, i 2010 kom Inger og Owe Beck til øya Koh Rong (4000-5000 innbyggere) første gang. En perle av en øy vest i Kambodsja mot Siambukta. Der så de at skolen i Prek Sway delvis hadde falt sammen og det fantes ikke penger til å bygge den opp. Med hjelp fra Redd Barna som den gang var sterkt representert med skolebygging i Kambodsja fikk Becks bygget skolen opp igjen. Pengene ble i hovedsak skaffet av Becks gjennom selskapene Becks driver. Det ble starten på en fin historie.

Koh_Rong_kart.jpg

Fra en nedkjørt skole med få lærere og elever og enn befolkning som ikke trodde på utdannelse, gikk familien Beck ved Inger og Owe i gang med å utvikle Prek Sway skolene. Flere elever begynte på det som den gang var en Primary School, og behovet meldte seg etter hvert for en Secondary School. Tillatelser ble innhentet, likeså tilbud og skolen stod ferdig i 2019 - med finansiering fra Beck familien.

I dag (november 2022) er det nær 350 elever på skolene inkludert barnehage. Det er 12 lærere, foruten frivillige som hjelper til.

Beck familien har gjennom sine selskaper bevilget over 300 000 USD til prosjektet. Skolene holder i dag en høy standard, de lærer å lese og skrive, forskjellige språk, matte, og ikke minst viktigheten av å holde det rent rundt seg.


Tidligere fløt det med søppel rundt på området, nå er det rent. Der er etablert gatelys (solcelledrevet) og betongveier der, slik at foreldre kan levere og hente barna sine på motorsykler fra andre landsbyer på øya.

Det siste og kanskje det fineste for Prek Sway og Becks er at Prek Sway skolene vil bli et utdannelsessenter på Koh Rong, med nytt gymnas som bygges i 2023.

Beck familien er med, og det blir en spennende reise videre.

Det er fire landsbyer på Koh Rong Øya (bildet) og vår landsby heter Prek Sway hvor vi bygget opp den første barneskolen.

Skoleprosjektet i Kambodsja driftes av :

Familien Beck
Beck Maskin AS
Beck Eiendom AS


I 2014 adopterte vi 3 fadderbarn, 3 søstre. En av de hadde blitt misbrukt som lite barn og lå 10 dager på sykehus i Phnom Penh, men klarte seg. dag er det tre glade jenter vi ser. De får alle hjelp til utdannelse, god helse og familiene får hjelp slik at de får en bedre fremtid.

Borgerkrigen og forholdene under Røde Khmer har ført til spesielle særpreg i befolkningen. En fødselseksplosjon som startet etter Røde Khmers fall 1979 har ført til at befolkningen er svært ung. 31 % av befolkningen er under 14 år.

Under våre mange reiser rundt om i verden, kom vi en gang i kontakt med Redd Barna i Kambodsja. Vi hørte om en skole i Prek Sway landsbyen som hadde fallt sammen, og om behovet for å bygge den opp igjen. Et økonomisk tilskudd og ny drift av skolen var nødvendig for at barna i Prek Sway (ca 150 dengang) kunne få en utdannelse for å kunne klare seg videre i fremtiden.

Har du lyst å følge skoleprosjektet i Kambodsja? Da kan du følge de har på deres egen Facebookside

Meld deg på vårt nyhetsbrev

* indicates required