Beck gruppen - betaler container til Afrika

Leif Nordli har en container stående, stapp full av unyttige ting for oss, men som betyr levebrød, inntekt og framtid for befolkningen i Kibosha, Tanzania. Beck Maskin har bidratt med sponsing av forsendelse av container.Leif Nordli viser fram containeren med blant annet 30 symaskiner, 20 trillebårer og 10 pc'er. Det er kun et lite utvalg av ting som nordmenn ikke lenger har «bruk» for, men som betyr et levebrød for befolkningen i Kibosha. (Foto: Cathrine Loraas Møystad)

HJELP TIL SELVHJELP:
Leif Nordli er opptatt av å hjelpe folk i Tanzania der de er, og ikke stikke penger i hånda på dem. Her er han på bedriften sin, Dianor, et firma som han har drevet i 27 år, Virksomheten består i betongsaging, boring og riving. Leif Nordli har en container stående, stapp full av unyttige ting for oss, men som betyr levebrød, inntekt og framtid for befolkningen i Kibosha, Tanzania.

Den litt støvete 61-åringen med betongsaging, boring og riving som arbeid i 27 år, sitter og lyser sterkere enn julegata i Leiret. Av engasjement. Det kanskje for smått uttrykk, men det kan beskrives som veldig sterkt.

Det er Afrika det handler om. Nærmere bestemt byen Kibosha i Tanzania. Leif Nordli har vært i Afrika åtte ganger, i til sammen 16 måneder. I Kibosha var han for første gang for tre år siden. Etter det har det blitt en yrkesskole der, hvor et snekkerverksted er i ferd med å reise seg. Mellom seks og åtte elever går det her. Målet, realistisk sett, er en skole for rundt 20 elever.

– I Tanzania er det obligatorisk sjuårig skole. Men videregående utdanning har de ikke råd til. Jeg har bygd ei skole som ligger der folk bor. Det er der den trengs, sier Leif.

Nye ting kastes

Når dette målet er nådd, så må du ikke tro at Leif gir seg med det. Han har et sinnrikt kontaktnett gjennom jobben sin, og sikkert litt fordi han er en engasjert person også, og det kommer stadig vekk utstyr og klær som det norske overflodssamfunnet ikke trenger lenger.

Fordi det står en feil bokstav på en genser. Fordi modellene er utgått. Fordi det er kommet nye PC-er. Alt er nytt, og skulle kastes. Men Leif tar vare på det.

– Det begynte med jobben min. Når ting skulle rives, kom jeg over veldig mye utstyr. Dette samlet jeg på, og fortsetter å samle.

To dagslønninger

På gårdsplassen står en container. Den har han fått, til en verdi av 20.000 kroner. Den har han fylt med 30 symaskiner, 20 trillebårer, ti PC-er, takplater og veggplater på til sammen 500 kvadratmeter.

– Når det er regntid i Tanzania regner det verre enn på Vestlandet. Og mange har ikke tak. Vannet regner tvers igjennom. De går lange veger for å hente vann. Har de takrenner og sisterner, kan de samle vannet. Så har de vann.

Det er seks sisterner på 800 liter i containere. Videre inneholder den utstyr til 20 små drivhus, slik at de kan ha flere enn en avling. Ti høvelbenker med ditto utstyr, utgått arbeidstøy fra Tess, vernesko, 50–60 fotballer.

– En fotball koster 60 kroner. Det er to dagslønninger, det. Ingen har råd til å kjøpe en ball, det sier seg sjøl.

Hjelp

Nå sender Leif ut et nødrop til elverumsinger og østerdøler om hjelp til å sende containeren til Tanzania. Det koster 50.000 kroner å frakte den med båt til hovedstaden Dar-es-Salaam, og videre med lastebil til Kibosha.

– Jeg håper at folk vil bidra, det er like takknemlig med liten som stor sum. Alle skal få se regnskapet på hver krone som er brukt, understreker Leif.

Han har vært i kontakt med kommunen for å få hjelp. Men det ser ut til å være liten respons. Nå retter han oppmerksomheten til folk i gata.

Drøm

Utover det økonomiske å få sendt containeren sørover, så har Leif en stor drøm. Å reise et vennskapssenter i Kibosha.

– Jeg har fått tilgang til en seks mål stor tomt hvor skoleungdom, jeg ser for med folkehøyskoleelever, for de må være sjølgående, kan komme og bo og få oppleve Afrika. Kibosha ligger ved foten av Kilimanjaro, Afrikas høyeste fjell, tre timer fra nasjonalparken Serengeti, og en times flytur fra Zanzibar. Afrika er helt fantastisk, det kontinentet må oppleves. Skal vi hjelpe dem, nytter det ikke å stikke pengene i hånda på dem. Vi må skaffe dem et levebrød. Symaskiner og blikkenslagerutstyr er hjelp til sjølhjelp, sier Leif Nordli.

her kan du lese mer om Leif Nordli og hjelpeprosjektet
http://www.rondane-kilimanjaro.org/Yrkesopplaring.htm